Po domácku vyrobebé oblíbené tyčinky. Rychlé, snadné a zdravější, než z obchodu. Margotky po domácku jsou milá pocta oblíbené tyčince, kterou si mnoho z nás pamatuje z dětství. Kombinují kokos, ořechy a jemný rumový tón a celé to završí křupavá čokoláda. Domácí verze má jednu krásnou výhodu. Máš plně pod kontrolou suroviny i sladkost. Oříšky a mandle dají plnost, kokos přinese vůni a termix spojí směs do vláčného těsta. Vznikne tyčinka, která potěší k odpolední kávě i jako malý dárek zabalený do pečicího papíru a mašle.
Ingredience:
100 g mletých mandlí
100 g mletých lískových oříšků
100 g kokosu
100 g termixu (nebo proteinového jogurtu)
rumové aroma podle chuti
čokoláda na vaření
Postup:
Nameleme mandle a lískové oříšky, přidáme kokos a termix.
Podle chuti přidáme rumové aroma, nebo trochu rumu.
Vše propracujeme do těsta a v ruce tvarujeme jednotlivé tyčinky. Z počátku se nám budou tyčinky drolit, je potřeba vytrvat a směs v ruce pořádně propracovat.
Rozpustíme si čokoládu a tyčinky v nich obalíme. Necháme odkapat a ztuhnout na mřížce.
Hotové tyčinky skladujeme nejlépe v lednici.
Technické tipy pro hladké těsto a pevné tyčinky:
Ořechy i mandle namel najemno, ale nech pár drobnějších kousků pro strukturu. Kokos umí směs vysušit, proto termix přidávej postupně. Cílem je hmota, která se na dlaních spojuje a při stlačení drží. Když by se drobila, vmíchej lžičku termixu nebo kapku mléka. Když by lepila, přidej špetku kokosu. Rumové aroma je koncentrované, přidej pár kapek a ochutnej. Pokud pracuješ s pravým rumem, dávkuj po čajových lžičkách, aby zůstal jen hezký nádech a těsto se zbytečně nenaředilo. Tvaruj kratší špalíčky a dej je na deset minut do lednice. Zpevní se a lépe se namáčí do čokolády.
Čokoláda a finální kabát:
Čokoládu rozpouštěj ve vodní lázni v klidné teplotě. Miska nemá přijít do kontaktu s vroucí vodou a do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody. Pro lesk můžeš použít metodu zasetí. Do rozpuštěné čokolády vmíchej malý díl nasekané čokolády a míchej, dokud se vše nespojí. Tyčinky namáčej pomocí vidličky, přebytek nechej odkapat a přesuň je na mřížku. Když chceš výraznější krustu, nech první vrstvu zatuhnout a namoč znovu. Povrch můžeš posypat špetkou kokosu nebo drobnými kousky ořechů, bude hned jasné, co se skrývá uvnitř.
Varianty a nápady podle chuti:
Pro jemnější profil použij místo části mandlí jemně mleté kešu. Kdo má rád výraznější kokos, přidá lžíci navíc a kapku mléka na dorovnání. V rodinné verzi bez alkoholu vyměň rumové aroma za vanilku a citronovou kůru. Sportovnější směr zvládne proteinový jogurt místo termixu, volte hustý a neochucený. Rostlinná verze se povede s kvalitním rostlinným jogurtem a hořkou čokoládou bez mléka. Pro sváteční chuť schovej do středu každé tyčinky malý proužek sušené meruňky. Ovocná linka si s kokosem a čokoládou rozumí a přidá hezký řez.
Podávání a skladování:
Margotky jsou nejlepší vychlazené. Čokoláda křupne a střed zůstane vláčný. Na talíři jim sluší pár vloček kokosu a hrstka nasekaných oříšků. Do krabičky je ukládej v jedné vrstvě, případně prolož papírem. V lednici vydrží čtyři až pět dnů a chutě se během prvních dvou dnů krásně propojí. Na delší dobu můžeš tyčinky zamrazit. Před podáváním je nech povolit v lednici, čokoláda zůstane hladká a povrch se nerosí. Domácí Margotky tak budou připravené kdykoli přijde chuť na kokos, čokoládu a kousek nostalgie.