Mandlový dort
Dort upečený v troubě, pak potřený džemem a přelitý čokoládovou polevou, nakonec ozdobený plátky mandlí.
Ingredience (těsto):
- 300 g změklého másla
 - 200 g marcipánu vychlazeného v lednici
 - 180 g krupicového cukru
 - 150 g moučkového cukru
 - 9 ks vajec (žloutky a bílky zvlášť)
 - meruňkový džem
 - špetka soli
 - dortová forma o průměru 24 cm, papír na pečení
 
Ingredience (poleva):
- 100 g hořké čokolády
 - 50 g másla
 - 25 ml tmavého rumu
 - mandlové plátky na ozdobu
 
Postup:
- Dno 24 cm formy na dort vyložíme papírem na pečení, boky vymažeme máslem a vyložíme pruhy papíru vyššími, než jsou boky formy.
 - Marcipán nastrouháme na jemném struhadle, měkké máslo šleháme s moučkovým cukrem do lehké vysoké pěny.
 - Oddělíme žloutky od bílků a bílky se špetkou soli šleháme do polotuhého sněhu, postupně přisypáváme krupicový cukr a došleháme do tuha.
 - Do máslové pěny postupně zašleháváme jeden žloutek po druhém střídavě s nastrouhaným marcipánem, opatrně, jen metlou, zašleháme mouku střídavě s bílkovým sněhem.
 - Vylejeme do připravené dortové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 185 °C cca 50 minut, pokud by povrch rychle hnědl, přikryjeme dvojitou vrstvou alobalu, propečení zkontrolujeme dřevěnou špejlí (po vytáhnutí špejle musí být celá suchá).
 - Necháme chvilku chladnout ve formě, pak odstraníme boky i dno a necháme na mřížce vychladnout.
 - Potřeme vršek i boky rozehřátým meruňkovým džemem a necháme dobře vychladit.
 - V rendlíku ve vodní lázni rozpustíme máslo a dvě třetiny čokolády, pak z vodní lázně vyndáme a doplníme zbytkem čokolády a rumem a mícháme do rozpuštění, rovnoměrně polejeme dort a rozetřeme i na boky.
 - Ozdobíme mandlovými plátky.