100 %

Lívance bez kynutí

Lívancové těsto s troškou rumu, které není potřeba nechat kynout. Lívance patří v Česku i na Slovensku mezi klasické víkendové sladké snídaně. Tradičně se dělají kynuté, ale moderní rychlá verze s kypřicím práškem je ideální ve chvíli, kdy není čas čekat. Kapka rumu je ve středoevropské cukrařině běžný trik. Alkohol se během smažení rychle odpaří, těsto působí lehčeji a získá jemné aroma.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 3 lžíce oleje
  • Rumové aroma (nebo rum)

 

Postup:

  1. Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí i cukrem.
  2. Potom do sypké směsi přidáme mléko, žloutky, olej, rumové aroma (nebo rum) a prošleháme.
  3. Těsto necháme nejvýše 5 minut odpočívat.
  4. Z těsta na pánvi tvarujeme lívance, nebo použijeme lívanečník, na kterém po obou stranách smažíme lívance dozlatova.
  5. Hotové lívance (recept vystačí asi na 20 ks) bohatě potřeme marmeládou podle vlastní chuti a ozdobíme kopečkem smetany, lze také podávat s ovocem, zakysanou smetanou, přelité sirupem - zdobení volíme podle své chuti.

Než začnete:
  • Mějte suroviny spíš v pokojové teplotě.
  • Suché a tekuté suroviny smíchejte zvlášť, pak je spojte a těsto jen krátce prošlehejte.
  • Krátké odležení do 5 minut pomůže mouce nasáknout tekutinu a těsto se zklidní.
  • Pánev rozpalte na střední výkon, před každou várkou ji lehce potřete olejem a setřete přebytek papírovou utěrkou.

Tipy k smažení:
  • Lívance otočte ve chvíli, kdy se na povrchu tvoří bublinky a okraje tuhnou.
  • Lívanečník pomůže držet tvar a sjednotit velikost.
  • Pro jemnější chuť můžete část oleje nahradit rozpuštěným máslem.

Regionální a sváteční varianty:
  • Podmáslí - nahraďte část mléka podmáslím, budou kyselejší a nadýchané.
  • Celozrnné - vyměňte polovinu mouky za celozrnnou hladkou.
  • Bezlepkové - použijte hotovou bezlepkovou směs na pečení, případně rýžovou s trochou kukuřičného škrobu.
  • Bez laktózy - zvolte rostlinné mléko a rostlinný tuk.
  • Aroma - místo rumu zkuste vanilku, citronovou nebo pomerančovou kůru, skořici či kardamom.

Časté chyby:
  • Těsto je přešlehané a tuhé. Stačí pouze lehce promíchat do spojení.
  • Pánev je příliš horká a lívance tmavnou ještě dřív, než se propečou, postačí snížit teplotu.
  • Málo tuku na pánvi způsobí připalování, příliš mnoho zase nasákne do těsta - pokuste se najít zlatou střední cestu.

Jak poznat správnou konzistenci:
Těsto má téct ze lžíce, ale nemá být řídké jako na palačinky. Pokud je příliš husté, přidejte lžíci až dvě mléka. Pokud se lívance rozlévají moc do šířky, přisypte trochu mouky.

Podávání:
Klasika je povidla a tvaroh se špetkou skořice. V sezóně se hodí borůvky, jahody nebo nastrouhaná jablka se sirupem. Zajímavá je i kombinace zakysané smetany s medem a ořechy. 

Uskladnění a příprava dopředu:
Upečené lívance vydrží do druhého dne v lednici, snadno se prohřejí v toustovači. Můžete si také připravit suchou směs do sklenice (mouka, cukr, sůl, prášek do pečiva) a mít ji po ruce.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.

Přihlaste se pro plný přístup