Linecké cukroví
Starý rakouský recept, podle kterého si připravíte přibližně 150 kusů pravého lineckého vánočního cukroví. Linecké cukroví patří k nejmilejším tradicím střední Evropy. Voní po másle, vanilce a jemné citronové kůře a na vánočním stole se objevuje po generace. Inspiraci má ve slavné lincké třené klasice, ale u nás si získalo srdce v podobě slepovaných koleček s pikantní marmeládou. Pravé linecké cukroví vyniká křehkostí a čistou chutí. Když se povede, rozplývá se na jazyku a zanechá jemnou stopu citronu a vanilky.
Ingredience:
- 300 gramů hladké mouky
- 150 gramů másla
- 100 gramů moučkového cukru
- 1 kus vanilkového cukru (20 g)
- 1 lžička citrónové kůry
Výživové hodnoty (na 100 g):
| Energie | 457 kcal 1 913 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 6,5 g | |
| Sacharidy | 57,8 g | |
| - z toho cukry | 22,6 g | |
| Tuky | 22,1 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 13,5 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 0,9 g | |
| - mononenasycené tuky | 5,5 g | |
| - polynenasycené tuky | 0,8 g | |
| - cholesterol | 56,5 mg | |
| Vláknina | 1,6 g | |
| Sůl | 0,1 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Výživové hodnoty (celého receptu):
| Energie | 2 612 kcal 10 929 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 37,3 g | |
| Sacharidy | 330,3 g | |
| - z toho cukry | 129,2 g | |
| Tuky | 126,2 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 77,4 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 4,9 g | |
| - mononenasycené tuky | 31,5 g | |
| - polynenasycené tuky | 4,5 g | |
| - cholesterol | 323 mg | |
| Vláknina | 9,1 g | |
| Sůl | 0,35 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Postup:
- Do mísy nasypeme prosetou mouku, cukr, žloutky, nakrájené máslo a vanilkový cukr.
- Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme 2 hodiny ztuhnout v lednici.
- Těsto rozválíme na plát široký 3 mm, vykrajujeme kolečka (či jiné tvary), u poloviny koleček vykrojíme i střed.
- Klademe na plech vyložený pečicím papírem s nepříliš velkými mezerami.
- Pečeme 12 až 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C, necháme vychladnout.
- Kolečka spojujeme pikantnější marmeládou, následně lehce pocukrujeme, hotové cukroví necháme odležet alespoň 5 dnů.