Linecké cukroví

Starý rakouský recept, podle kterého si připravíte přibližně 150 kusů pravého lineckého vánočního cukroví.

Ingredience:

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g změklého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 ks uvařené žloutky
  • 2 ks vejce
  • 1 ks vanilkový lusk
  • papír na pečení
  • mouka na pomoučení pracovní plochy

 

Postup:

  1. Do mísy nasypeme mouku, přidáme prášek do pečiva, cukr, vejce, na jemno nastrouhané žloutky, nakrájené máslo a semínka z vanilkového lusku.
  2. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme 2 hodiny ztuhnout v lednici.
  3. Těsto rozválíme na plát široký 3 mm, vykrajujeme kolečka (či jiné tvary), u poloviny koleček vykrojíme i střed.
  4. Klademe na plech vyložený pečicím papírem s nepříliš velkými mezerami.
  5. Pečeme 12 až 15 minut v troubě vyhřáté na 165 °C, necháme vychladnout na roštu.
  6. Kolečka spojujeme pikantnější marmeládou, necháme odležet alespoň 5 dnů.