Odebírejte nás na YouTube
Linecké banánky
Linecké těsto s marmeládou a hořkou čokoládou.
Ingredience:
- 350 g hladké mouky
- 250 g změklého másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- rybízová, nebo malinová marmeláda
- 100 g hořké čokolády
Postup:
- Mouku a moučkový cukr prosejeme do místy.
- Přidáme změklé máslo a žloutek a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme asi na jednu hodinu do lednice.
- Mezitím si připravíme mlýnek s patřičným nástavcem. Do něj pak plníme po částech zchladlé těsto.
- Z vycházejících proužků můžeme buď udělat dlouhého "hada", odložit ho - v neporušeném stavu stranou a poté z nich odkrajovat jednotlivé, asi 5 cm dlouhé proužky. Nebo 5-ti cm proužky odkrajovat ihned z mlýnku a rovnou je přesouvat na plech vyloženým pečícím papírem.
- Do předehřáté trouby na 160 stupňů dáme plech s banánky a pečeme 8-10 minut do zezlátnutí.
- Po upečení vyndáme a necháme vychladnout.
- Čokoládu si necháme rozpustit ve vodní lázni.
- Jednu stranu banánku pomažeme po celé ploše marmeládou, druhou půlkou spojíme a takto slepené banánky namáčíme z 1/3 v rozpuštěné čokoládě.
- Necháme okapat na mřížce.