Odebírejte nás na YouTube
Lasagne plněné masovo-rajčatovou směsí
Těstovinové pláty, tzv. lasagne, zapečené v troubě proložené masovo-rajčatovou směsí a sýrovým bešamelem.
Ingredience:
- 12-15 ks plátů lasagní
- 500 g mleté vepřové plece
- 500 g pasírovaných rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1-2 lžičky cukru
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžička sušené bazalky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 4 ks stroužky česneku
- 1 ks cibule
- pepř
- sůl
- 500-700 ml mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 100 g nastrouhané goudy
- 1/2 lžičky muškátového květu
- špetka bílého mletého pepře
- sůl
- 100 g nastrouhaného parmazánu na zapečení
- 1 lžíce olivového oleje na vymazání pekáčku
Postup:
- Na rozpáleném oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme rozvonět, pak přidáme mleté maso, koření, sůl, pepř a restuje cca 10 minut, dokud se maso nedrolí a nezešedne.
- Přidáme pasírovaná rajčata, cukr a dusíme 30 minut do zhoustnutí, podle potřeby dochutíme solí či cukrem.
- V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vytvoříme světlou jíšku.
- Zalijeme mlékem a dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, na mírném ohni, za častého míchání, necháme povařit cca 30 minut.
- Nakonec přidáme najemno nastrouhanou goudu a necháme rozpustit, podle potřeby přidáme mléko.
- Pekáček nebo zapékací misku vymažeme olejem a dno zalijeme bešamelem.
- Na bešamel vyrovnáme nevařené plátky lasagní, na ně masovou směs, opět nalijeme bešamel, a tak vrstvíme do spotřebování všech surovin, nahoře by měla být masovo rajčatová směs, tu zasypeme parmazánem.
- Zapékáme v troubě na 180 °C cca 20-30 minut.
- Pak necháme ve vypnuté troubě ještě 15 minut dojít.