Květákový salát

Úžasně zdravá svačinka, nebo chutná zeleninová příloha například ke grilovaným jídlům.

Ingredience:

  • 1 ks (cca 300 g) malý květák
  • 6 ks cherry rajčátek
  • 1 ks šalotky
  • 2 vrchovaté lžíce kysané smetany
  • 2 vrchovaté lžíce majonézy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 150 g šunky od kosti
  • 1 hrst zelené natě z cibulky
  • mletý bílý pepř
  • voda
  • sůl

 

Postup:

1. Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě, do které přidáme citronovou šťávu, uvaříme na skus, vaříme tedy cca 10 minut, na sítku necháme okapat a zchladnout.
2. Zakysanou smetanu smícháme s majolkou, osolíme a přidáme bílý pepř.
3. Šalotku a šunku nakrájíme na drobné kostičky, rajčátka na půlky, naťovou cibulku na proužky.
4. Všechno promícháme, případně dosolíme, necháme vychladit.
5. Nejčastěji podáváme s pečivem jako svačinku.