
Květákový salát
Úžasně zdravá svačinka, nebo chutná zeleninová příloha například ke grilovaným jídlům.
Ingredience:
- 1 ks (cca 300 g) malý květák
- 6 ks cherry rajčátek
- 1 ks šalotky
- 2 vrchovaté lžíce kysané smetany
- 2 vrchovaté lžíce majonézy
- 2 lžíce citronové šťávy
- 150 g šunky od kosti
- 1 hrst zelené natě z cibulky
- mletý bílý pepř
- voda
- sůl
Postup:
1. Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě, do které přidáme citronovou šťávu, uvaříme na skus, vaříme tedy cca 10 minut, na sítku necháme okapat a zchladnout.
2. Zakysanou smetanu smícháme s majolkou, osolíme a přidáme bílý pepř.
3. Šalotku a šunku nakrájíme na drobné kostičky, rajčátka na půlky, naťovou cibulku na proužky.
4. Všechno promícháme, případně dosolíme, necháme vychladit.
5. Nejčastěji podáváme s pečivem jako svačinku.