Květákový krém s kokosovým mlékem

Chutě a vůně Asie se prolínají v této polévce jedinečným způsobem. Kokosové mléko tomu všemu dodává ten správný podtext a redukuje ostrost polévky na únosnou míru.

Ingredience:

  • 1 ks menší květák
  • 1 ks cibule
  • 2 ks brambory
  • 2-3 ks stroužky česneku
  • asi 200 ml zeleninového vývaru
  • asi 100 ml kokosového mléka
  • 1 lžička chilli pasty
  • muškátový oříšek
  • sečuánský pepř
  • bobkový list
  • mletý kmín
  • kurkuma
  • sůl

 

Postup:

1. Na oleji zpěníme cibulku, necháme ji jen zesklovatět a přidáme nasekaný česnek a lžičku chilli.
2. Krátce orestujeme a přidáme obraný květák na růžičky a nakrájené brambory, orestujeme, posypeme kurkumou a zalijeme vývarem, vaříme do změknutí.
3. Poté rozmixujeme v hustou kaši a zalijeme mlékem, dochutíme kořením a krátce provaříme (vývaru dáváme tolik, jak kdo má rád polévku hustou či řídkou).
4. Nalijeme polévku do misky a zdobíme orestovaným květákem s cibulí a směsí koření a bylinek na polévku.