Kvašáky

Recept na klasické kvašáky, které si vychutnáte u různých příležitostí, nebo využijete v dalších receptech.

Ingredience:

  • sůl (1 l vody 4 dkg soli)
  • voda (1 l vody na cca 1 kg okurek)
  • okurky
  • podle chuti kopr, nebo vinný list
  • kousek chleba (není nutný, viz recept)


Postup:

  1. Přerostlé okurky si pořádně očistíme ve vodě, stejně tak kopr, nebo vinné listy.
  2. Připravíme si čisté sklenice, nebo keramické nádoby na uskladnění okurek.
  3. V hrnci si uděláme nálev z vody a soli (sůl musíme rozmíchat - na dně hrnce nezbudou zrníčka soli).
  4. Do připravených sklenic dáme okurky, které ještě před tím propíchneme párkrát vidličkou. Mezi okurky dáváme podle chuti, kopr nebo vinné listy (případně kombinaci obojího).
  5. Okurky zalijeme připraveným nálevem, tak aby byli všechny celé ponořené (nesmí být na vzduchu ani kousíček, můžeme je případně zatížit).
  6. Za 7 až 14 dní můžeme konzumovat. Pokud chceme kvašení urychlit, na dno sklenice můžeme dát kousek chleba.
  7. Pokud chceme kvašáky uskladnit, tak je musíme dát na chladné a temné místo, aby se proces kvašení zastavil (ideální je sklep).