Odebírejte nás na YouTube
Kulajda
Polévka, která se připravuje z vody nebo vývaru, smetany, koření, vajíčka, hub, kopru a brambor. Je to hustá polévka s charakteristickou chutí.
Ingredience:
- 1000 ml zeleninového vývaru
- 250 ml metany ke šlehání 33 %
- 2 hrsti sušených hub
- 1 svazek čerstvého kopru
- 3 lžíce másla + 2 lžíce oleje
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce krupicového cukru
- 5 ks brambor
- 5 ks kuliček nového koření
- 4 ks vejce
- 3 ks bobkové listy
- cukr
- pepř
- sůl
Postup:
- Houby namočíme do studené vody (nejméně na hodinu, ideálně přes noc).
- V hrnci rozpálíme máslo s olejem, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku.
- Vzniklou jíšku zalejeme zeleninovým vývarem, přidáme vodu z hub, na větší kostky pokrájené brambory, nadrobno pokrájené houby, bobkový list a nové koření, osolíme, opepříme a vaříme doměkka.
- Do smetany dáme 3 lžíce horké polévky a promícháme (smetana se nám tak nesrazí), nalejeme do hrnce, dochutíme octem a cukrem, případně dosolíme.
- Přidáme nasekaný kopr a do talířů přidáme vejce, buď natvrdo nebo jako zastřená.
Tip:
Polévku si každý dochutí samozřejmě podle sebe, někdo má rád krémovější (dá více brambor), jiný zase raději kyselejší (přidá ocet) a jiný zase mají raději výraznější chuť kopru (přidají kopr).