Křehký makový závin z tvarohového těsta

Odebírejte nás na YouTube

Křehký makový závin z tvarohového těsta

Tvarohové těsto, maková nádivka a chutný závin je na světě. Křehké těsto bez kynutí.

Ingredience (náplň):

  • 70 - 100 g nemletý mák
  • 1 hrst rozinek
  • 100 g kr. cukr
  • 2/3 šálku mléka
  • 1 ks vejce

 

Ingredience (těsto):

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g tvarohu
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka sole
  • 75 ml olej
  • 75 ml mléka
  • 2 lžičky prášku do pečiva

 

Postup:

  1. Mák propláchneme ve vlažné vodě. Scedíme a necháme chvíli odstát, zalijeme mlékem a vaříme na mírném ohni. Po chvíli vaření přidáme rozinky a spolu vaříme do chvíle, dokud mák nevsákne všechno mléko. Následně přidáme cukr a odstavíme.
  2. Mouku prosejeme přes síto, přidáme prášek do pečiva a špetku soli. Následně olej, mléko, tvaroh a cukr. Vypracujeme hladké těsto, které má být lepkavé.
  3. Na pomoučeném pracovní desce těsto opatrně vyválíme (20 x 30 cm) a rozkrojíme na polovinu (můžeme upéct i jeden velký, nemusíme 2). Navrstvíme makovou nádivku. Po okrajích (cca 2 cm) necháme volný prostor a srolujeme.
  4. Takto připravený závin přendáme na plech, který jsme vystlali papírem na pečení. Závin uložíme tak, abychom spoj měli položený na papíře na pečení.
  5. Před pečením závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 45 minut.

Přihlaste se, abyste mohli hodnotit.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit recepty, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 14 dní bez reklam zdarma.