Koláč ze zakysané smetany a rajčat

Rajčata tentokrát v pečené podobě, ve slaném koláči, který můžete podávat jak k snídani nebo svačině, tak k obědu jako hlavní chod.

Ingredience (těsto):

  • 280 g hladké mouky
  • 230 g másla
  • 2 lžíce ledové vody
  • 2 lžičky bílého octa
  • 1 ks vejce
  • tymián
  • pepř
  • sůl

 

Ingredience (náplň):

  • 4 ks rajčata
  • 4 ks vejce
  • 250 ml zakysaná smetana
  • strouhaný tvrdý sýr
  • muškátový oříšek
  • snítka bazalky
  • pepř
  • sůl

 

Postup:

  1. Z hladké mouky a studeného másla rukama vytvořte sypkou směs.
  2. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 min do ledničky.
  4. Vychlazené těsto vyválejte, vyložte jím formu na koláč o průměru asi 28 cm), překryjte pečícím papírem a ten zatěžkejte (sušenými fazolemi nebo malým talířkem).
  5. Těsto vložte do trouby předehřáté na 220°C po dobu 10 minut.
  6. V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, solí a pepřem, přidejte nasekanou bazalku a špetku muškátového oříšku.
  7. Krémem potřete předpečené těsto a poté na něj naskládejte na kolečka nakrájená rajčata.
  8. Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a krém pevný.