Odebírejte nás na YouTube
Koblížky
Výborné sladké masopustní koblížky.
Ingredience:
- 4 lžíce cukru
- 4 ks žloutků
- 1 kg polohrubé mouka
- 4 dkg droždí
- 6 lžic tuku (Hera)
- 4 lžíce rumu
- 500 ml mléka
- marmeláda (případně lze použít nutelu)
- tuk na smažení
Postup:
- Z droždí, teplého mléka (ne horkého) a lžičky cukru uděláme kvásek.
- Z uvedených ingrediencí a kvásku zaděláme těsto, teplé mléko přidáváme podle potřeby, množství je jen orientační.
- Těsto necháme vykynout.
- Těsto vyválíme na plát silný cca 1 cm, lehce vyznačíme kolečka a do středu koleček klademe marmeládu.
- Přikryjeme dalším plátem těsta a podle kopečků marmelády vykrajujeme koblihy.
- Koblihy s marmeládou necháme asi půl hodiny kynout.
- Dobré domácí koblihy potom smažíme v dostatečném množství rozpáleného oleje nebo ve fritovacím hrnci.