Odebírejte nás na YouTube

Karlovarský knedlík

Připomeňme si recept na známý karlovarský knedlík z bílého pečiva.

Ingredience:

  • 250 g bílého pečiva
  • 100 g hrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • muškátový oříšek
  • petrželka

 

Postup:

  1. Starší housky nakrájíme na kostičky.
  2. Mléko rozšleháme se žloutky z vajec, lžičkou soli a moukou.
  3. Přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku a hrst nasekané petrželky.
  4. Vše promícháme a vložíme nakrájené kostičky housek.
  5. Poté zlehka vmícháme sníh z bílků a těsto na karlovarský knedlík je hotové.
  6. Nyní směs vytvarujeme ho do úhledné šišky, aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, zabalíme ho do potravinové fólie.
  7. Knedlík vaříme ve vroucí vodě 10 minut, poté jej v hrnci otočíme a vaříme dalších 10 minut (pokud máme knedlík větší, vaříme jej déle).
  8. Ihned po vyndání z vody jej několikrát propíchneme vidličkou, nebo párátkem aby z knedlíku mohla unikat pára.
  9. Po chvilce můžeme knedlík krájet na plátky a podávat jako přílohu k omáčkám jako je například svíčková.