Odebírejte nás na YouTube
Svíčková na smetaně
Recept na tradiční českou omáčku, která nesmí chybět na nedělením stole.
Ingredience:
- 5 lístků bobkového listu
- 3 kuličky nového koření
- 1 lžíce cukru
- 0,5 ks celer
- 1 ks citron
- 450 g hovězí maso (zadní nebo svíčková)
- 1 ks cibule
- 1 ks petržel
- 1 kelímek sladké smetany
- 1 hrst tymiánu
- 1 ks mrkev
- sůl
- světlá jíška
- voda
Postup:
- Veškerou zeleninu očistíme nebo oloupeme. Nakrájíme ji nadrobno.
- V hrnci osmažíme na oleji nebo másle nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, půlku celeru a petržel. Hned na zeleninu dáme lžíci cukru a posypeme tymiánem a osolíme. Ještě než začne zelenina hnědnout, přidáme 2 - 3 bobkové listy a 4 - 5 kuliček nového koření. Zamícháme a na tuto směs dáme plátky masa. Trochu podlijeme a svíčkovou dusíme doměkka. Podle toho, kolik chceme omáčky, přilijeme vodu a povaříme. Po chvíli vypneme a svíčkovou necháme vychladnout.
- Poté vyndáme maso, bobkový list a nové koření a svíčkovou rozmixujeme. Svíčkovou dáme znovu vařit, přidáme sladkou smetanu, citron, hotovou jíšku a samozřejmě podle sebe svíčkovou dochutíme.
- Nakonec vložíme prohřát maso.
- Svíčkovou podáváme s knedlíkem (například s karlovarským knedlíkem).