Odebírejte nás na YouTube
Karamelky
Jednoduchý recept na oblíbenou sladkost.
Ingredience:
- 1 hrnek krupicový cukr
- 1 hrnek krupicový cukr
- 6 lžíce máslo
- 1/2 hrnek smetana ke šlehání
Postup:
- Do hlubšího kastrolu na sporáku si nasypeme cukr a začneme jej pomalu rozehřívat nad ohněm. Stále mícháme, aby se nám nepřipálil.
- Do rozpuštěného cukru zlato-hnědé barvy přidáme máslo a stále mícháme.
- Necháme znova zbarvit do zlato-hnědé a odstavíme z ohně.
- Poté pomalu přilijeme ohřátou smetanu a pečlivě smícháme a spojíme.
- Vzniklou karamelovou hmotu nalijeme do máslem vymazané nádoby a necháme tuhnout při pokojové teplotě.
- Než hmota ztuhne úplně, nakrájíme ji na malé úhledné karamelky (krychličky či kvádříky) – nejlépe to jde nožem namočeným do studené vody.