Jablečný závin

Odebírejte nás na YouTube

Jablečný závin

Variace na téma štrúdl či jablečný závin.

Ingredience (těsto):

  • 420 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 125 g sádla
  • 10 lžic ledové vody
  • 2 lžíce octa
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 2 ks žloutky

 

Ingredience (náplň):

  • 9 ks středně velkých jablek
  • 2 hrsti nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 1 hrst brusinek
  • 1 hrst rozinek
  • 6 lžic strouhanky
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžičky mleté skořice
  • kandovaná pomerančová kůra (nemusí být, ale hezky to ovoní)
  • krupicový cukr dle chuti (není ani nutný, pakliže máme sladká jablka)

 

Ingredience (ostatní):

  • 2 lžíce másla
  • panák rumu
  • mouka na vál a papír na pečení
  • moučkový cukr na posypání závinu

 

Postup:

  1. Na vál si prosejeme mouku a vyhloubíme důlek, v hrnku rozšleháme vodu s octem, solí a žloutky, přidáme oba změklé tuky, všechno zpracováváme nejprve příborovým nožem, tekutou složku přidáváme postupně, pak už zpracujeme rukama v pružné nelepivé těsto, které necháme v chladu odpočinout (klidně i přes noc).
  2. Mezitím si připravíme náplň - na másle dozlatova osmahneme jemnou strouhanku a necháme zchladnout, jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na slzičkovém struhadle, přidáme skořici, brusinky, rozinky a ořechy, případně dosladíme.
  3. Odpočaté těsto si rozdělíme na tři části, taktéž osmaženou strouhanku a ochucená jablka si rozdělíme na třetiny.
  4. Na zlehka pomoučené podložce vyválíme z každé části těsta obdélník, na který dáme strouhanku a jablkovou náplň, trochu přehneme boční okraje (aby nám nevytekla náplň) a zavineme, spoje necháme vespod.
  5. Záviny přeneseme na pečícím papírem vystlaný plech a pečeme v troubě na 200 °C do světlehnědé barvy, tedy přibližně 30 minut.
  6. Máslo necháme rozehřát, přidáme rum a tím rumovým máslíčkem ihned po vytažení z trouby štrúdle potřeme.
  7. Upečené válce posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na jednotlivé řezy a můžeme podávat.