Odebírejte nás na YouTube
Jablečný závin
Variace na téma štrúdl či jablečný závin.
Ingredience (těsto):
- 420 g hladké mouky
- 125 g másla
- 125 g sádla
- 10 lžic ledové vody
- 2 lžíce octa
- 1 zarovnaná lžička soli
- 2 ks žloutky
Ingredience (náplň):
- 9 ks středně velkých jablek
- 2 hrsti nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 1 hrst brusinek
- 1 hrst rozinek
- 6 lžic strouhanky
- 1 lžíce másla
- 2 lžičky mleté skořice
- kandovaná pomerančová kůra (nemusí být, ale hezky to ovoní)
- krupicový cukr dle chuti (není ani nutný, pakliže máme sladká jablka)
Ingredience (ostatní):
- 2 lžíce másla
- panák rumu
- mouka na vál a papír na pečení
- moučkový cukr na posypání závinu
Postup:
- Na vál si prosejeme mouku a vyhloubíme důlek, v hrnku rozšleháme vodu s octem, solí a žloutky, přidáme oba změklé tuky, všechno zpracováváme nejprve příborovým nožem, tekutou složku přidáváme postupně, pak už zpracujeme rukama v pružné nelepivé těsto, které necháme v chladu odpočinout (klidně i přes noc).
- Mezitím si připravíme náplň - na másle dozlatova osmahneme jemnou strouhanku a necháme zchladnout, jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na slzičkovém struhadle, přidáme skořici, brusinky, rozinky a ořechy, případně dosladíme.
- Odpočaté těsto si rozdělíme na tři části, taktéž osmaženou strouhanku a ochucená jablka si rozdělíme na třetiny.
- Na zlehka pomoučené podložce vyválíme z každé části těsta obdélník, na který dáme strouhanku a jablkovou náplň, trochu přehneme boční okraje (aby nám nevytekla náplň) a zavineme, spoje necháme vespod.
- Záviny přeneseme na pečícím papírem vystlaný plech a pečeme v troubě na 200 °C do světlehnědé barvy, tedy přibližně 30 minut.
- Máslo necháme rozehřát, přidáme rum a tím rumovým máslíčkem ihned po vytažení z trouby štrúdle potřeme.
- Upečené válce posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na jednotlivé řezy a můžeme podávat.