Odebírejte nás na YouTube
Jablečný koláč
Výborný jednoduchý koláč s jablky, původem z Německa.
Ingredience:
- 3 větší, oloupaná, na tenké měsíčky nakrájená jablka
- 1/2 hrnku (112 g) rostlinného másla
- 1/2 hrnku (100 g) cukru
- 1/2 hrnku neslazeného jablečného pyré (například neslazená dětská výživa)
- 2 lžíce mandlového, sojového či jiného rostlinného/ořechového mléka
- 1 a 1/2 hrnku (190 g) polohrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- cca 1/5 hrnku (50 g) hnědého cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky zázvoru
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180°C a formu na dort či koláč o velikosti cca 23 cm vymažeme tukem a vysypte moukou (nebo jí vyložíme pečícím papírem).
- V míse dobře utřeme rostlinné máslo s cukrem, přidáme jablečné pyré a mléko. Nakonec vmícháme mouku, dobře promíchanou s práškem do pečiva.
- Těsto rovnoměrně rozmístíme do formy a navrstvíme na něj jablka (viz foto).
- Hnědý cukr smícháme se skořicí a zázvorem a posypeme jím vršek jablek.
- Pečeme 30 - 40 minut a před vyndáním z formy necháme nejméně 15 minut chladnout.