100 %

Jablečný crumble

Jablečný crumble je jednoduchý a rychlý dezert s voňavými jablky pod křupavou drobenkou. Skvělý s kopečkem vanilkové zmrzliny! Jablečný crumble patří mezi britské domácí dezerty, které se kdysi pekly z mála surovin a s důrazem na vůni a křupavost. U nás si získal srdce jako drobenkový dezert s jablky, který voní skořicí a máslem a zvládne ho každý. Stačí šťavnatá jablka, jednoduchá drobenka a krátké pečení. Výsledek je jemný uvnitř a křupavý na povrchu.

Ingredience:

  • 4 ks jablka
  • 5 lžic cukru
  • 1 lžička skořice
  • 3 lžíce namletých ořechů
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 70g másla
  • Mandle - plátky


Postup:

  1. Oloupeme jablka, nakrájíme na větší kostičky, promícháme společně s dvěma lžicemi cukru, lžičkou skořice a třemi lžícemi mletých ořechů. Směsí naplníme zapékací mističky, nebo pekáček.
  2. Vychlazené máslo smícháme s moukou a dvěma lžicemi cukru. Vytvoříme tak drobenku, kterou zakryjeme jablka.
  3. Podle chuti můžeme vše dozdobit plátky krájených mandlí.
  4. Pečeme na 160 °C přibližně 30 minut (tak aby krusta byla krásně tvrdá a zlatavá).
  5. Ihned podáváme ještě teplé, při servírování můžeme přidat ještě kopeček vanilkové zmrzliny, nebo lžíci kysané smetany.


Co dělá crumble oblíbeným:

V jedné lžičce se potkává teplé voňavé ovoce a máslová krusta. Jablka nesou kořeněnou linku skořice a mleté ořechy ji hezky prohloubí. Drobenka z mouky, cukru a studeného másla vytvoří lehký povlak, který při pečení zezlátne a krásně praská pod lžičkou. Když přidáš plátky mandlí, povrch získá další vrstvu textury.


Technické tipy pro křupavou drobenku:

Máslo nech dobře vychladit. Když ho rychle zapracuješ do mouky a cukru, vzniknou drobné hrudky, které v troubě křupnou. Pokud je v kuchyni teplo, dej hotovou drobenku na pár minut do lednice, krusta si drží tvar. Jablka krájej na větší kostičky, zůstanou šťavnatá. Kdo má velmi šťavnaté odrůdy, může promíchat jablka s malou lžičkou mouky, šťáva se tak lépe propojí se skořicí a ořechy. Pekáček ani mističky neplň po okraj. Teplo pak proudí rovnoměrně a povrch se zbarví dozlatava.


Varianty a nápady:

Základní recept miluje drobné obměny. Část cukru lze nahradit třtinovým, získáš karamelový nádech. Mleté ořechy fungují z vlašských i lískových. Plátky mandlí můžeš posypat až na samotný závěr pečení, zůstanou světlejší a křupavé. Pokud máš rád jemnou citronovou linku, přidej do jablek lžičku citronové šťávy. Kdo chce výraznější koření, může přisypat špetku muškátového oříšku nebo kardamomu. Bezlepková úprava je snadná, použij bezlepkovou mouku a přimíchej trochu mletých mandlí.


Sezónní obměny:

Na jaře chutná crumble s jablky a hrstí rebarbory. V létě se hodí broskve nebo meruňky. Na podzim jdou k jablkům hrušky. V zimě zahřeje přidání rozinek namočených v troše jablečného moštu. Princip zůstává stejný a dezert si pokaždé najde trochu jiný výraz.


Podávání a kombinace:

Teplý jablečný crumble si rozumí s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou i lžící zakysané smetany. Výborný je i s hustým bílým jogurtem. Pokud podáváš víc porcí, nech crumble po vytažení z trouby dvě až tři minuty zklidnit. Drobenka se zpevní a nabírání je snazší.


Skladování a ohřev:

Zbytky ulož do uzavíratelné krabičky a dej do lednice. Druhý den ohřívej krátce v troubě nebo v horkovzdušné fritéze. Povrch zůstane křupavý a jablka budou opět šťavnatá. V mikrovlnce se dezert ohřeje rychle, ale křupavost je nejlepší vrátit suchým teplem.


Časté otázky:

  • Jaká jablka zvolit? Hodí se tvrdší a šťavnaté odrůdy, které drží tvar. 
  • Může být méně cukru? Ano, jablka a ořechy nesou přirozenou sladkost, případně přidej jen lžičku navíc podle chuti. 
  • Dá se crumble připravit dopředu? Ovoce promíchej těsně před pečením a drobenku uchovej v lednici. Spoj až těsně před vložením do trouby, krusta bude křupavější.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.

Přihlaste se pro plný přístup