Hummus

Recept na velmi oblíbenou arabskou cizrnovou pochoutku.

Ingredience:

  • 300 g cizrny (vařené, tj. asi 150 g sušené)
  • 1 lžička sezamové pasty Tahini
  • 1 lžička olivového oleje
  • šťáva 1/2 citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky římského kmínu (mletého)
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • studená voda (dle potřeby)
  • sůl
  • petrželka

 

Postup:

  1. Cizrnu umyjeme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného množství vody.
  2. Druhý den vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme.
  3. Přendáme ji do tlakového hrnce, zalijeme opět asi dvojnásobkem vody a přivedeme k varu.
  4. Vaříme od natlakování hrnce 40 minut.
  5. Hrnec necháme vychladnout, otevřeme a cizrnu zcedíme. Pro přípravu hummusu je třeba cizrnu nechat zcela zchladnout.
  6. Cizrnu nasypeme do nádoby vhodné k mixování, přilijeme 100 ml studené vody a rozmixujeme ručním mixérem na jemnou kaši.
  7. Přidáme citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr a sůl.
  8. Dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí, citronovou šťávou a sekanou petrželkou.