Odebírejte nás na YouTube
Hrášková polévka
Krémová polévka z hrášku, cibule, česneku, badyánu, vývaru a smetany, zdobená zakysanou smetanou.
Ingredience:
- 500 ml drůbežího vývaru
- 250 ml smetany 33 %
- 350 g hrášku (může být i mražený)
- 50 g másla
- 1 ks stroužku česneku
- 1 ks cibule
- 1 ks hvězdičky badyánu
- mletý pepř
- sůl
- zakysaná smetana, nebo krutony na ozdobu
Postup:
- Na rozehřátém másle orestujeme oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli a oloupaný najemno nakrájený česnek, přisypeme hrášek (nebo rozmražený hrášek), orestujeme ho, zalijeme vývarem, přidáme badyán a vaříme dokud hrášek nezměkne.
- Pak z polévky vyjmeme badyán a rozmixujeme ji tyčkovým mixérem, přilijeme smetanu a vaříme ještě asi 2 minuty.
- Dochutíme solí, mletým pepřem a servírujeme ozdobené zakysanou smetanou, případně i chlebovými krutony.
TIP:
Místo badyánu můžeme použít, majoránku, bobkový list a přidat 1/2 menšího celeru a jednu mrkev.