Odebírejte nás na YouTube
Hovězí po burgundsku
Jeden z výborných receptů z dobrého hovězího masa a kvalitního červeného burgundského vína.
Ingredience:
- 1 kg hovězího masa, zadního
- 3 lžíce rostlinného oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 g slaniny, nakrájené na nudličky
- 1 větší mrkev, nakrájená na kostky
- 1 řapík celeru, nakrájený na plátky
- 100 g celeru, nakrájeného na kostičky
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 1 velký stroužek česneku, nakrájený na plátky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lahev kvalitního červeného vína, nejlépe burgundského
- 500 ml silného hovězího vývaru
- po 1 snítce tymiánu a rozmarýnu + na ozdobení
- 2 bobkové listy
- 60–100 g studeného másla, na kostičky
Postup:
- Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. Do hrnce vsypte slaninu a orestujte ji. Přidejte mrkev, oba druhy celeru, cibuli a česnek, vše orestujte a vmíchejte rajčatový protlak a ještě chvíli opékejte.
- Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vložte zpět do hrnce maso a přidejte bylinky a bobkový list. Hrnec s masem dejte do trouby vyhřáté na 160–180 °C a pomalu zakryté duste 2–3 hodiny. Průběžně kontrolujte.
- Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Omáčku přeceďte (zeleninu vyhoďte) a vmíchejte do ní metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Vraťte do ní maso.
- Slaninu orestujte na lžíci másla, přidejte mrkev a celer a nakonec i žampiony.
- Hotové maso podávejte se šťouchanými bramborami a opečenou zeleninou, ozdobené bylinkami, případně petrželkou.