Hovězí po burgundsku

Jeden z výborných receptů z dobrého hovězího masa a kvalitního červeného burgundského vína.

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa, zadního
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g slaniny, nakrájené na nudličky
  • 1 větší mrkev, nakrájená na kostky
  • 1 řapík celeru, nakrájený na plátky
  • 100 g celeru, nakrájeného na kostičky
  • 1 cibule, nakrájená nahrubo
  • 1 velký stroužek česneku, nakrájený na plátky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lahev kvalitního červeného vína, nejlépe burgundského
  • 500 ml silného hovězího vývaru
  • po 1 snítce tymiánu a rozmarýnu + na ozdobení
  • 2 bobkové listy
  • 60–100 g studeného másla, na kostičky

 

Postup:

1. Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. Do hrnce vsypte slaninu a orestujte ji. Přidejte mrkev, oba druhy celeru, cibuli a česnek, vše orestujte a vmíchejte rajčatový protlak a ještě chvíli opékejte.
2. Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vložte zpět do hrnce maso a přidejte bylinky a bobkový list. Hrnec s masem dejte do trouby vyhřáté na 160–180 °C a pomalu zakryté duste 2–3 hodiny. Průběžně kontrolujte.
3. Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Omáčku přeceďte (zeleninu vyhoďte) a vmíchejte do ní metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Vraťte do ní maso.
4. Slaninu orestujte na lžíci másla, přidejte mrkev a celer a nakonec i žampiony.
5. Hotové maso podávejte se šťouchanými bramborami a opečenou zeleninou, ozdobené bylinkami, případně petrželkou.