
Honzovy buchty
Recept na Honzovy buchty s džemem.
Ingredience:
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 125 ml mléka
- ½ balení droždí
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 vejce
- 30 g másla
- špetka soli
- olej na pomazání buchet
- kyselejší džem nebo marmeláda
Postup:
Zvážíme si suroviny. Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky připravíme kvásek. Kvásek necháme na teplém místě vzejít. Mouky smícháme, přidáme špetku soli. Máslo si rozpustíme – necháme dojít pokojové teploty, poté přidáme vejce. Suché přísady smícháme s tekutými a dobře vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. Necháme na teplém místě kynout, asi po 20 minutách těsto ještě jednou prohněteme. Dáme dále kynout, až asi 3 zvětší původní objem. Těsto si rozdělíme na 9 kousků, do kterých dáme 1 lžičku marmelády. Buchty zabalíme, potřeme olejem a dáme do pekáče. V pekáči necháme ještě dalších 10 minut kynout. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 °C asi 25 minut.