Holandský Paasbrood

Odebírejte nás na YouTube

Holandský Paasbrood

Typické holandské pečivo s mandlovou náplní.

Ingredience:

  • 3,5 šálku univerzální mouky
  • 1 šálek rozinek
  • 1 šálek mléka
  • 2/3 šálku jemně mletých loupaných mandlí
  • 2/3 šálku krupicového cukru
  • 1 balíček aktivního suchého droždí
  • 2 ks velké žloutky
  • 2 ks velká vejce
  • 2 lžičky nesoleného rozpuštěného másla
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 0,5 lžičky kardamomu
  • 2 lžíce nasekané kandované citrónové kůry
  • 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce mléka

 

Postup:

  1. V malém hrnečku zahřejeme šálek mléka na teplotu cca 40 °C, mléko pak odstavíme ze zdroje tepla, nasypeme do něj droždí, lžičku cukru a necháme vzejít kvásek (trvá to tak 10 minut).
  2. Ve velké míse smícháme mouku s kardamomem, přidáme celá vajíčka, máslo a vzešlý kvásek, vše důkladně promícháme, vařečkou vypracujeme hladké těsto.
  3. Těsto přendáme na lehce pomoučený vál, rukama prohněteme a vytvarujeme bochánek, který vložíme do olejem vytřené mísy, těsto v míse převracíme tak, aby bylo promaštěné ze všech stran.
  4. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut, dokud těsto objem nezdvojnásobí.
  5. Vytvarujeme bochánek, těsto promícháním srazíme a vyjmeme z mísy na lehce pomoučený vál, do těsta zapracujeme rozinky, kandovanou a čerstvou citrónovou kůru, nakonec těsto rukama uhněteme do hladka.
  6. Těsto rozválíme na cca 15×33 cm (obdélník), mandlovou hmotu vyjmeme z mikrotenového sáčku a vložíme ji podélně do středu rozváleného těsta, těsto přes mandlovou hmotu přehrneme a zmáčknutím spojíme.
  7. Bochánek vložíme na olejem vymaštěný plech, spojem dolů, překryjeme utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat zhruba 30 minut.
  8. Vykynuté bochánek potřeme zbylým mlékem a pečeme 10 minut na střední příčce trouby vyhřáté na 200 °C, poté teplotu snížíme na 160 °C a těsto dopečeme dozlatova, pečeme cca 40-45 minut (hotový bochánek při poklepu zaduní/zazvoní).
  9. Upečený bochánek necháme vystydnout, nejlépe na kuchyňské mřížce.

 

Postup (madlová kaše):

Mandle, zbývající cukr (2/3 šálku), žloutky a citrónovou šťávu vyšleháme pomocí šlehače s kovovým břitem do jemné pasty, pak hmotu zabalíme do 51 cm dlouhého mikrotenového sáčku, hmotu v sáčku vytvarujeme do tvaru 2,5 cm silného a asi 30 cm dlouhého, jehož konce zakulatíme, asi jako při tvarování kynutého knedlíku.

 

Poznámka:

Čajový šálek je 1/8 l.