Odebírejte nás na YouTube
Holandský Paasbrood
Typické holandské pečivo s mandlovou náplní.
Ingredience:
- 3,5 šálku univerzální mouky
- 1 šálek rozinek
- 1 šálek mléka
- 2/3 šálku jemně mletých loupaných mandlí
- 2/3 šálku krupicového cukru
- 1 balíček aktivního suchého droždí
- 2 ks velké žloutky
- 2 ks velká vejce
- 2 lžičky nesoleného rozpuštěného másla
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 0,5 lžičky kardamomu
- 2 lžíce nasekané kandované citrónové kůry
- 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce mléka
Postup:
- V malém hrnečku zahřejeme šálek mléka na teplotu cca 40 °C, mléko pak odstavíme ze zdroje tepla, nasypeme do něj droždí, lžičku cukru a necháme vzejít kvásek (trvá to tak 10 minut).
- Ve velké míse smícháme mouku s kardamomem, přidáme celá vajíčka, máslo a vzešlý kvásek, vše důkladně promícháme, vařečkou vypracujeme hladké těsto.
- Těsto přendáme na lehce pomoučený vál, rukama prohněteme a vytvarujeme bochánek, který vložíme do olejem vytřené mísy, těsto v míse převracíme tak, aby bylo promaštěné ze všech stran.
- Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut, dokud těsto objem nezdvojnásobí.
- Vytvarujeme bochánek, těsto promícháním srazíme a vyjmeme z mísy na lehce pomoučený vál, do těsta zapracujeme rozinky, kandovanou a čerstvou citrónovou kůru, nakonec těsto rukama uhněteme do hladka.
- Těsto rozválíme na cca 15×33 cm (obdélník), mandlovou hmotu vyjmeme z mikrotenového sáčku a vložíme ji podélně do středu rozváleného těsta, těsto přes mandlovou hmotu přehrneme a zmáčknutím spojíme.
- Bochánek vložíme na olejem vymaštěný plech, spojem dolů, překryjeme utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat zhruba 30 minut.
- Vykynuté bochánek potřeme zbylým mlékem a pečeme 10 minut na střední příčce trouby vyhřáté na 200 °C, poté teplotu snížíme na 160 °C a těsto dopečeme dozlatova, pečeme cca 40-45 minut (hotový bochánek při poklepu zaduní/zazvoní).
- Upečený bochánek necháme vystydnout, nejlépe na kuchyňské mřížce.
Postup (madlová kaše):
Mandle, zbývající cukr (2/3 šálku), žloutky a citrónovou šťávu vyšleháme pomocí šlehače s kovovým břitem do jemné pasty, pak hmotu zabalíme do 51 cm dlouhého mikrotenového sáčku, hmotu v sáčku vytvarujeme do tvaru 2,5 cm silného a asi 30 cm dlouhého, jehož konce zakulatíme, asi jako při tvarování kynutého knedlíku.
Poznámka:
Čajový šálek je 1/8 l.