Holandská omáčka

Odebírejte nás na YouTube

Holandská omáčka

Jedna z nejznámějších omáček, základní holandská omáčka.

Ingredience:

  • 4 žloutky
  • 100 g másla
  • 1 lžíce citronové šťávy (případně lze použít i limetku)
  • sůl
  • mletý pepř
  • cayenský pepř

 

Postup:

  1. V misce (nerez nebo z varného skla) šleháme žloutky s citronovou šťávou tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom vezmeme tuto misku a dáme ji na hrnec s horkou vodou (voda se nesmí vařit, musí být jen tak akorát u bodu varu, miska se nesmí vody dotýkat – z vajec by byla míchaná vajíčka).
  2. Za stálého šlehání přidáváme do vajec pomalounku rozpuštěné máslo. Pokračujeme ve šlehání, dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její množství.
  3. Sundáme z ohně a zašleháme do omáčky sůl s pepřem. Pokud bychom měli omáčku příliš hustou, zašleháme do ní pár kapek horké vody.

Přihlaste se, abyste mohli hodnotit.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit recepty, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.