Odebírejte nás na YouTube
Holandská omáčka
Jedna z nejznámějších omáček, základní holandská omáčka.
Ingredience:
- 4 žloutky
- 100 g másla
- 1 lžíce citronové šťávy (případně lze použít i limetku)
- sůl
- mletý pepř
- cayenský pepř
Postup:
- V misce (nerez nebo z varného skla) šleháme žloutky s citronovou šťávou tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom vezmeme tuto misku a dáme ji na hrnec s horkou vodou (voda se nesmí vařit, musí být jen tak akorát u bodu varu, miska se nesmí vody dotýkat – z vajec by byla míchaná vajíčka).
- Za stálého šlehání přidáváme do vajec pomalounku rozpuštěné máslo. Pokračujeme ve šlehání, dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její množství.
- Sundáme z ohně a zašleháme do omáčky sůl s pepřem. Pokud bychom měli omáčku příliš hustou, zašleháme do ní pár kapek horké vody.