Grilovaná žebírka

Vepřová žebírka naložená do pikantní kořenící směsi, grilovaná pozvolna na venkovním roštu grilu.

Ingredience:

  • 1 kg vepřových žebírek s masem
  • venkovní gril s poklopem
  • 25 g uzené soli (můžeme použít i klasickou hrubozrnnou sůl)
  • 25 g cukru krystal
  • 15 g tmavého (třtinového) cukru
  • 15 g maďarské sladké papriky
  • 5 g čerstvě namletého černého pepře
  • 5 g mletého bílého pepře
  • 5 g římského kmínu
  • 5 g chilli koření
  • 1/2 ks menší cibule

 

Postup:
1. Do nádoby mixéru nasypeme oba cukry, nadrobno nasekanou cibuli a ostatní koření uvedené v ingrediencích, vše chvíli mixujeme.
2. Ze zadní strany žebírek odstraníme tenkou blánu a pokud je třeba i přebytečný tuk, celá je obalíme v připravené směsi koření, přikryjeme a necháme v lednici odležet nejméně 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
3. Gril mírně rozpálíme a zaklopená žebírka grilujeme pozvolna, za nízké teploty, aby se z nich lépe vypekl tuk, občas je obrátíme
4. Že jsou žebírka hotová poznáme, když jdou od sebe lehce oddělit.