Gazpacho
Studená zeleninová polévka z Andalusie.
Ingredience:
- 600 g rajčat
 - 2 šalotky, nakrájené nadrobno
 - 2 papriky (libovolné barvy), zbavené jádřinců a nakrájené nadrobno
 - 1 středně velkou salátovou okurku
 - 3 stroužky česneku
 - 3 lžíce olivového oleje
 - 100 ml suchého červeného vína
 - 2 lžíce červeného vinného octa
 - sůl, čerstvě mletý pepř a cukr na dochucení
 - pár kapek worcesterské omáčky na dochucení
 
Postup:
- Rajčata na vrchu lehce nařízněte do kříže a vložte na 1 až 2 minuty do vařící vody. Potom je vyjměte (snadno to jde děrovanou naběračkou), oloupejte a pokrájejte na drobno.
 - Do mixéru vložte rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek a rozmixujte na hrubší hmotu. Okurku oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi ji přidejte k rozmixované zelenině. Znovu mixujte dohladka. Podle chuti dolaďte solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky pořádně vychladit.
 - Na ozdobu lze použít opečený toast.