
Friko polévka
Smetanová polévka z jižních Čech. Se třemi druhy cibule, brambory, smetanou a naloženými houbami.
Ingredience:
- 6 ks větších brambor
- 3 ks vajec vařených natvrdo
- 1 ks velké červená cibule
- 1 ks menší cibule
- 1 ks jarní cibule
- 250 ml smetany ke šlehání (33 procentní)
- 250 ml nakládaných hub (i s nálevem)
- ¼ hrnku hladké mouky
- 5 ks kuliček nového koření
- 5 ks kuliček celého pepře
- 1 ks bobkového listu
- 4 lžíce lžíce slunečnicového oleje
- 3 lžíce octa
- cukr
- sůl
Postup:
1. Oloupanou červenou cibuli, jarní cibulku, klasickou cibuli a oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky.
2. Z jarní cibulky si dáme na stranu pár zelených pokrájených výhonků, jimiž ozdobíme naservírovanou polévku.
3. Cibuli pokrájíme nadrobno, brambory na kostičky 1 – 1,5 cm.
4. Na čtyřech polévkových lžících rozpáleného slunečnicového oleje dozlatova restujeme veškerou cibuli, brambory a veškeré koření.
5. Dozlatova orestovanou cibuli a brambory zalijeme vodou a osolíme dle chuti.
6. Do polévky vlijeme půl malé sklenice nakládaných houbiček i s veškerou naloženou zeleninou, takto polévku vaříme do změknutí cibule i brambor.
7. Jakmile je vše uvařené doměkka, přilijeme ocet, přidáme cukr (dle vlastní chuti), polévku dobře promícháme a opět chvíli vaříme.
8. V závěru si v hrníčku rozkvedláme ¼ hrnku hladké mouky s vodou a tím polévku zahustíme (hustá je nejlepší).
9. Polévku dál vaříme a promícháváme, aby se nám nevytvořily moučné žmolky.
10. Zcela na závěr vlijeme do polévky smetanu, dobře promícháme a vaříme nanejvýš ještě tři minuty.
11. Oloupeme vejce uvařená natvrdo a pokrájená dle fantazie je položíme navrch na již naservírovanou polévku.