
Francouzská cibulačka
Tradiční francouzská cibulová polévka s bílým vínem a opečeným toastem.
Ingredience:
- 4 ks cibule podle množství osob - na každou jednu
- 2 lžíce máslo
- 2 lžíce hladká mouka kolik másla tolik mouky
- 1 l hovězí vývar
- 3 špetka mořská sůl
- 2 špetka pepř celý
- 3 ml červené víno nebo brandy, toho ale méně
- 4 plátek toastový chléb
Postup:
- Cibuli nakrájíme na proužky nebo na kolečka (na kolečka lépe) a na mírném plameni ji smažíme na másle. Když cibule změknou a ještě nejsou hnědé, zasypeme je moukou a mícháme, aby se mouka pěkně osmažila.
- Poté přidáme vývar, ideálně pravý hovězí, ale může být i z kostky. Přidáváme ho studený a po troškách a stále mícháme. Osolíme, opepříme, přivedeme k varu a přikryté vaříme na mírném ohni 30 minut.
- Kdo má rád, může do polévky přidat trochu vína nebo brandy, zvýrazní to chuť polévky (nepřidáváme na konci vaření, ale cca 10-15 minut před koncem, aby se alkohol vyvařil).
- Při servírování vyložíme talíř nebo misku velkým plátkem toastového chleba, nalijeme polévku a nakonec posypeme Guyerem, nebo parmazánem (v krajním případě nahradíme ementálem).