Odebírejte nás na YouTube

Focaccia

Focaccia – vláčný italský chléb s chutí olivového oleje, rozmarýnu a hrubé soli. Skvělý jako příloha, základ sendviče nebo snack. Zkuste si ji upéct doma a objevte jednoduchost a kouzlo pravé italské klasiky!

Ingredience:

  • 200 ml vody
  • 1 lžíce cukru
  • 20 g droždí
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 10 keříkových rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • Pepř a sůl na dochucení


Postup:

  1. Do vlažné vody přidáme lžíci cukru a rozdrobíme do ní 20 g droždí. Vše promícháme a necháme chvíli odpočívat, až droždí začne pracovat.
  2. Mezitím do mísy prosejeme 300 g hladké mouky, přidáme lžičku soli a přilijeme vzešlé droždí. Těsto dobře propracujeme, aby bylo hladké a pružné. Zakápneme ho olivovým olejem a celé ho v oleji důkladně obalíme, aby se při kynutí nevysušilo. Mísu s těstem přikryjeme a necháme ho kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Po vykynutí těsto přendáme do pečicí nádoby nebo na plech vyložený pečicím papírem. Prsty těsto rovnoměrně roztlačíme a vytvoříme malé důlky, do kterých vmasírujeme další olivový olej, což přidá na chuti a vláčnosti.
  4. Podle chuti do těsta vložíme naříznutá cherry rajčata, plátky česneku a čerstvé bylinky, například rozmarýn nebo tymián. Nakonec těsto lehce osolíme a opepříme.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 minut, dokud focaccia nezezlátne a nevytvoří křupavou kůrku.