Dršťková polévka

Hutná obědová polévka z hovězích drštěk a kořenové zeleniny.

Ingredience:

  • 1 kg hovězích drštěk
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 2 vrchovaté lžíce sádla
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička cayenského pepře
  • 1 hrst majoránky
  • 5 ks stroužků česneku
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 ks kousek celeru
  • mletý černý pepř
  • voda
  • sůl

 

Postup:

  1. Dršťky (koupila jsem již očištěné, nepředvařené) překrájíme a necháme 2x - 3x provařit ve vodě, vodu pokaždé vyměníme.
  2. Do hrnce dáme kořenovou zeleninu v celku, osolíme, přidáme ovařené dršťky a povaříme je doměkka, pak je zcedíme a vývar ponecháme.
  3. Na sádle osmahneme dozlatova na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme mouku a papriku a pořádně promícháme, zalijeme vývarem z drštěk a doředíme vodou.
  4. Ochutíme pepřem a cayenským pepřem, solí, utřeným česnekem.
  5. Cca 3/4 drštěk nakrájíme na nudličky a zbytek posekáme nadrobno, vhodíme je do polévky, doladíme chutě a nakonec přidáme v dlaních rozemnutou majoránku.