Domácí majonéza
Zkuste domácí majonézu, skvělou do salátu, k masu a hranolkům. Domácí majonéza je jedna z těch laskomin, které voní po domácí kuchyni a po poctivé práci rukou. V dobách našich babiček byla majonéza běžnou součástí slavnostních stolů a nikdo se jí nebál. Dnes se k ní rádi vracíme, protože víme přesně co v misce máme a můžeme si doladit chuť podle sebe. Když se řekne domácí majonéza, recept na majonézu nebo jak udělat majonézu, většina z nás si představí krémovou omáčku k hranolkům, salátům i křupavému řízku. A právě takovou si spolu připravíme.
Ingredience:
- 4 vejce
- 250 ml slunečnicového oleje
- sůl
- pepř
Postup:
- Rozklepneme 3 vejce a oddělíme žloutky od bílků (bílky využijeme v jiném receptu, vhodné jsou například do kokosek), poslední, čtvrté vejce přidáme i s bílkem.
- Přidáme slunečnicový olej - nezaměňujeme za jiný, například olivový olej není do majonézy vůbec vhodný.
- Nezapomeneme na 2 lžičky vinného octa, sůl a pepř.
- Vše promixujeme do jednolité konzistence.
Suroviny a rovnováha:
Základem je žloutek, kvalitní slunečnicový olej a jemná kyselost z vinného octa. Slunečnicový olej je neutrální, nepřebíjí chuť a krásně se emulguje. Vejce vybírejte čerstvá a pokud chcete mít klid v duši, sáhněte po pasterovaných. Sůl a pepř probudí chuť a kdo má rád klasiku, může přidat špetku cukru pro kulatější dojem. Pokud chcete majonézu jemnější, přilijte lžičku vlažné vody. Pokud výraznější, přidejte kapku citronu. Tohle je domácí majonéza bez kompromisů a její kouzlo je v tom, že se řídí vaší chuti.
Technické tipy:
Všechny suroviny mějte ve stejné teplotě. Tím se emulze chová ukázněně a nezlobí. Začněte vejci, solí, pepřem a octem a teprve potom pomalu přilévejte olej. Tyčový mixér pracuje rychle a spolehlivě. Nádobu držte na dně, nejprve mixujte bez pohybu a jakmile směs zbělá a zhoustne, začněte hlavicí plynule zvedat. Hustotu určíte množstvím oleje. Hustší majonéza zvládne o něco víc oleje. Řidší se vytvoří s menším množstvím a kapkou vody. Pokud šleháte metličkou, přilévejte olej tenkým čůrkem a dejte majonéze čas. Odměnou je sametový výsledek, který se nerozpojí.
Bezpečnost a čerstvost:
Pracujte čistě a v chladu. Používejte čerstvá vejce a náčiní dobře umyté a osušené. Pasterovaná vejce jsou pro domácí majonézu skvělá, zvlášť pokud ji připravujete pro děti nebo seniory. Hotovou majonézu uchovávejte v lednici v uzavřené sklenici a spotřebujte do dvou až tří dnů. Pokud ji mícháte do bramborového salátu, přidejte ji až k vychladlým surovinám, majonéza zůstane krásně hladká.
Varianty a nápady:
Jedna miska majonézy je základ pro mnoho omáček. Tatarská omáčka vznikne, když přimícháte najemno krájené okurky, cibulku a trochu láku. Česneková varianta potěší k pečeným bramborám i ke grilovanému masu. Medovo hořčičná verze je skvělá k uzeninám a do burgeru. Chilli majonéza se hodí k hranolkům a pečené zelenině. Bylinková s petrželkou a pažitkou zase rozzáří kuřecí salát. Pokud chcete lehčí dojem, vmíchejte lžíci zakysané smetany. Pro svěží tón přidejte citronovou kůru. Kdo hledá domácí majonézu bez olivového oleje a bez výrazných tónů, bude s těmito úpravami spokojený.
Využití v kuchyni:
Domácí majonéza je laskavý společník k hranolkům, rybám a řízkům. Je skvělá v bramborovém salátu, v bagetách i v klubových sendvičích. Z pečené zeleniny udělá sváteční zeleninový salát a lžička majonézy v dresinku zjemní i listový salát. Když potřebujete rychlou pomazánku, smíchejte ji s uvařeným vejcem, pažitkou a kouskem okurky. Když zbyde, promění se druhý den v krémový základ pro domácí tartar k rybě.
Skladování a trvanlivost:
V lednici vydrží domácí majonéza dva až tři dny. Uchovávejte ji v menší čisté sklenici a vždy nabírejte čistou lžící. Pokud ji chcete mít delikátně hladkou i po vytažení z chladu, vyndejte ji deset minut před podáváním. Když se zdá příliš hustá, rozmíchejte kapkou vlažné vody.
Řešení potíží:
Každému se někdy stane, že majonéza nechytne. Neházejte flintu do žita. Do čisté misky dejte lžíci vlažné vody nebo čerstvý žloutek a po troškách do něj zašlehávejte nevydařenou směs. Emulze se většinou hned chytí a majonéza znovu zhoustne. Když je slaná víc než byste chtěli, přidejte špetku cukru a kapku citronu. Když je kyselá, zachrání ji lžička vody a trocha oleje.