Dančí ragú

Masové ragú je podobné guláši, ale není to guláš. Jde o podušené kousky, v tomto případě dančího masa, s dalšími surovinami jako kořenovou zeleninou, protlakem, vínem, dochucené divokým kořením. Hotové ragú pak podáváme například s rýží.

Ingredience:

  • 500-600 g dančí zvěřiny (plecko, kýta)
  • 150 g hrášku
  • 100 g másla
  • 50 g slaniny
  • 5 dl vývaru z kostí
  • 2 dl červeného vína
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce cukru
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 4 ks kuličky jalovce
  • 2 ks hřebíčku
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 ks bobkový list
  • citronová šťáva
  • hladká mouka
  • pepř a sůl

 

Postup:

  1. Zvěřinu odblaníme, umyjeme, nakrájíme na kostky
  2. V hrnci rozpustíme polovinu másla, přidáme slaninu, cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu, hrášek, dále cukr, vše zasmahneme, potom vložíme maso, osolíme, opečeme ze všech stran
  3. Přilijeme víno a vývar, do pytlíčku (nebo vajíčka na čaj) dáme divoké koření, (bobkový list, jalovec, celý pepř, hřebíček, nové koření), vložíme k masu a dusíme pod pokličkou do měkka
  4. Měkkou zvěřinu shrneme ke straně hrnce, šťávu zahustíme žmolky z másla a hladké mouky
  5. Ragú dochutíme citronovou šťávou, rajským protlakem, solí a pepřem.

 

Doporučení:

Podáváme s rýží nebo domácím knedlíkem.