Odebírejte nás na YouTube
Cizrnovo-bramborová polévka
Hustá obědová polévka z brambor, cizrny, zeleniny, koleček choriza, másla, sladké smetany a zeleninového vývaru.
Ingredience:
- 300 g uvařené cizrny
- 100 g choriza
- 2000 ml zeleninového vývaru
- 100 ml sladké smetany
- 5 ks stroužků česneku
- 4 ks brambory
- 3 ks středně velké cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 2 lžičky mletého chilli
- 1 lžička římského kmínu
- pepř a sůl na dochucení
Postup:
1. Do hrnce dáme rozehřát olej i máslo.
2. Přidáme pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět, pak přidáme nasekaný česnek a necháme rozvonět.
3. Přidáme kmín a ostatní koření, papriku i chilli a krátce restujeme.
4. Zalejeme vroucím vývarem, přidáme na kostičky pokrájené brambory, cizrnu a vaříme cca 15 minut, dokud brambory nezměknou.
5. Třetinu polévky odebereme, rozmixujeme a propasírujeme zpět do hrnce - můžeme rozmixovat i celou polévku a bude více krémová, případně tento krok můžeme úplně přeskočit a bude více hrudkovitá.
6. Polévku ještě zjemníme smetanou a dle chuti dosolíme.
7. Chorizo nakrájíme na nudličky a orestujeme nasucho v pánvi (pokud nemáme chorizo, můžeme nahradit nakrájenou a opečenou slaninou).
8. Na talířích jednotlivé porce polévky dozdobíme chorizem a nasekanou kudrnkou.