Chléb

Domácí chléb pečený v troubě, který nestačí ani vychladnout.

Ingredience:

  • 1 kg výběrové hladké mouka
  • 500 ml vlažné vody
  • 1 lžíce soli s kmínem
  • 1 lžička cukru krystal
  • 5 dkg čerstvých kvasnic
  • slaná voda
  • rozpuštěné máslo

 

Postup:

1. Nejprve si zaděláme na kvásek. Do misky si dáme asi 3 polévkové lžíce vlažné vody, 5 dkg kvasnic a 1 kávovou lžičku cukru. Dobře rozetřeme a dáme na teplé místo vykynout.
2. Do větší mísy dáme 1 kg hladké mouky, 1 polévkovou lžíci soli s kmínem, přidáme vykynutý kvásek a 1/2 litru vlažné vody, dobře vypracujeme těsto. Já těsto prvně zpracuji hnětačem a potom si ho předělám na vál a rukama dodělám. Pokud se bude zdát těsto řídké, můžeme přidat trochu mouky. Těsto je možné vylepšit škvarky, slaninou, česnekem podle chuti. Chléb tak získá zcela jiný rozměr. Necháme dobře vykynout.
3. Z těsta utvoříme 2 bochánky a dáme na vymazaný plech nebo na pečící papír. Ještě chvíli necháme na plechu nakynout. Potom vložíme do předehřáté trouby na 10 minut zapéct, potřeme rozpuštěným máslem a slanou vodou a domácí chléb pečeme podle potřeby asi 1/2 hodiny. Každá trouba peče jinak, tak je třeba chléb hlídat.