Chilli švestková omáčka

Doma vyrobená pikantní sladko-kyselá omáčka, skvělá k pečeným, dušeným, či grilovaným masům, do omáček apod.

Ingredience:

  • 1,5 kg vypeckovaných švestek
  • 750 g krupicového cukru
  • 750 ml vinného octa
  • 4 ks sušené chilli papričky
  • 4 ks stroužky česneku
  • 4 ks mleté hřebíčky
  • 1 ks kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžička soli
  • špetka mletého nového koření

 

Postup:

  1. Pěkně vyzrálé švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
  2. V hrnci se silným dnem smícháme švestičky, ocet (bílý, ale stejný efekt bude mít i červený nebo kombinace obou), drcený česnek, chilli, sůl a zázvor, přivedeme zvolna k varu a za stálého míchání vaříme 45 min nebo až má směs konzistenci kaše.
  3. Poté přidáme cukr, nové koření a hřebíčky, znovu přivedeme k varu a za jemného probublávání vaříme dalších 30 min.
  4. Ponorným mixérem rozmixujeme a naplníme do čistých, suchých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, v této poloze necháme vychladnout.