Odebírejte nás na YouTube
Česnekové trojhránky
Slaný dezert s typickou chutí a vůní po česneku plněný šunkou a sýrem, zdobený sezamem a hrubozrnnou solí.
Ingredience (těsto):
- 750 g polohrubé mouky
- 50 g sádla
- 500 ml mléka
- 50 ml oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 1 ks (42 g) droždí
Ingredience (náplň):
- 250 g másla
- 200 g šunky nebo jiné uzeniny
- 200 g nastrouhaného sýra
- 2 lžičky soli
- 1 palice česneku
Ingredience (ostatní):
- bílek na potření
- na posyp sezam, hrubozrnná sůl...
Postup:
- Do pekárny vložíme ingredience určené na těsto v pořadí zvyklém: napřed tekuté, poté sypké a zapneme program „těsto“.
- Změklé máslo rozmícháme s utřenými stroužky česneku a solí.
- Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 díly a každý díl vyválíme do tvaru obdélníku, potřeme česnekovým máslem, posypeme na nudličky pokrájenou šunkou a nastrouhaným sýrem, zavineme jako závin.
- Potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme sezamem a hrubozrnnou solí, položíme na plech vyložený papírem na pečení.
- Dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova.
- Prochladlý dezert krájíme šikmo na úhledné trojhránky.
Tip:
Těsto se dá samozřejmě udělat bez domácí pekárny, jen těsto musíme dobře vypracovat ručně nebo hnětačem, pak ho necháme kynout obvyklým způsobem pod čistou utěrkou na teplém místě.