Celerové hranolky
Celerové hranolky jsou milá variace na klasické hranolky z brambor. Recept vznikl z obyčejné touhy obměnit přílohu a přitom si ponechat křupavý požitek. V kuchyních našich babiček měl celer čestné místo v polévkách i omáčkách a dnes mu s radostí dopřejeme hlavní roli.
Ingredience:
- Celer - 1 bulva
- Olivový olej
- Sůl a pepř
- Koření dle chuti (papriku, kari, kurkumu apod.)
Postup:
- Celer překrojte na půl, oloupejte a nakrájejte na asi centimetr silné plátky. Ty pak nakrájejte na hranolky. Počítejte, že se celer pečením scvrkne, hranolky mohou tedy být klidně tlustší.
- Hranolky vhoďte do vroucí vody a opravdu jen krátce povařte (maximálně 2 minuty). Pokud je budeme vařit déle, mohly by změknout a zbytečně se lámat. Tento krok můžeme také přeskočit, hranolky budou mít výraznější chuť po celeru a v troubě je budeme připravovat déle.
- Až budou suché, smíchejte je s olivovým olejem a kořením dle chuti.
- Pečeme asi na 200 stupňů do zlatova (přibližně to je 30 minut).
- Odložte na papírovou utěrku a odsajte přebytečný tuk, můžeme ihned podávat například s domácí majonézou.
Suroviny a rovnováha chutí:
Hlavní je čerstvý kořen celeru s pevnou dužinou a výraznou vůní. Olivový olej přidá jemnost a koření určí náladu celého plechu. Sůl a pepř drží základ, paprika nebo uzená paprika tvoří domácí klasiku, kari se zlatým nádechem zahřeje, kurkuma dodá sytou barvu. Celer je sám o sobě aromatický, proto množství koření volte střídmě a přidávejte raději až po ochutnání. Tím docílíte chuti, která je čistá a přitom příjemně výrazná.
Technické tipy:
Křupavý plech celerek začíná správným tvarem. Hranolky krájejte o něco silnější, celer se při pečení zmenší. Krátké blanšírování ve vroucí vodě do dvou minut pomůže vytáhnout škrob a změkčí povrch, následné důkladné osušení je klíč. Kdo chce čistší chuť celeru, může tento krok vynechat a počítat s delší dobou v troubě. Plech předehřejte spolu s troubou. Horký plech rychle zatáhne povrch a hranolky se lépe opečou. Použijte pečicí papír nebo tenkou vrstvu oleje, hranolky rozprostřete do jedné vrstvy a dejte jim prostor. V polovině pečení je obraťte, konvekce na konci pečení jim dodá poslední křupnutí. Pokud máte horkovzdušnou fritézu, nastavte teplotu kolem 190 až 200 stupňů a pečte v jedné vrstvě s jedním až dvěma jemnými promícháními.
Varianty a nápady:
Celer si rozumí s bylinkami. Po vytažení z trouby ho posypte tymiánem, rozmarýnem nebo pažitkou. Pro lehce sýrový nádech přidejte lžíci jemně nastrouhaného parmazánu a hrst citronové kůry. Na uzený tón poslouží uzená paprika a špetka česnekového prášku. Na orientální notu zkuste směs kari a římského kmínu a na středomořský výlet sáhněte po oregano a citronu. Kdo touží po křupavějším povrchu, promíchá oschlé hranolky s lžící kukuřičného škrobu a teprve potom s olejem. Směs koření drží lépe a povrch líp zezlátne.
Servírování a párování:
Celerové hranolky chutnají nejlépe horké a ihned po vytažení z trouby. Skvěle se hodí k burgeru, kuřecímu řízku i k pečené rybě. Na lehčí večeři je podávejte s míchaným salátem a jemným dipem. Výtečný je jogurt se stroužkem česneku a citronem, domácí majonéza s bylinkami nebo tahini dip s kapkou medu. Jako rychlá svačina potěší i samotné. Posypte je hrubou solí, zakápněte citronem a každý si přidá pepř podle chuti.
Příprava dopředu a skladování:
Hranolky si můžete předkrájet a na krátkou chvíli ponořit do studené vody. Zabráníte tak hnědnutí. Před pečením je ale vždy dokonale osušte. Upečené hranolky skladujte krátce v otevřené misce, aby zůstaly křupavé. Při ohřevu jim nejvíc svědčí suchá pánev nebo krátký návrat do horké trouby. Mikrovlnná trouba mění jejich strukturu a křupavost slábne.
Nejčastější chyby a jemné opravy:
Hranolky jsou měkké, většinou byly přeplněné na plechu nebo málo oschlé. Příště pečte ve dvou dávkách a dejte jim prostor. Chuť je mdlá, obyčejně chybí špetka soli a pár kapek citronu po upečení. Jsou bledé, zvyšte teplotu v posledních minutách nebo zapněte horní ohřev a plech posuňte výš. Přesušené hranolky naznačují delší čas v troubě. Zachraňte je kapkou olivového oleje a trochou citronové šťávy hned po vytažení.
Proč si je zamilujete:
Celerové hranolky jsou lehké, voňavé a krásně křupavé. Vzniknou z pár surovin a sedí k domácí majonéze i k jogurtovým dipům.