Candát na másle s pažitkovou omáčkou

Candát v jedné z nejjednodušších a nejchutnějších úprav – pečený na másle, přelitý omáčkou z bílého vína, smetany a čerstvé pažitky.

Ingredience:

  • 1 ks candáta upraveného na filety
  • 1 ks šalotky nebo malé cibulky
  • 3 lžíce suchého bílého vína
  • 1 lžíce oleje + kousek másla
  • 150 ml smetany
  • čerstvá pažitka
  • sůl

 

Postup:

1. Filet překrájíme na menší kusy a osolíme.
2. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a rybu na něm nejprve kůží dolů opečeme z obou stran.
3. Když dáváte rybu kůží na pánev, vždy ji rukou přitiskněte ke dnu, aby se pak kůže nekroutila a opekla se rovnoměrně, pak rybu vyndejte a uchovejte v teple.
4. Do pánve (pokud je potřeba) přidejte kousek másla a nechte na něm zesklovatět na jemno nakrájenou šalotku.
5. Zalijte ji vínem a nechte odpařit, pak přilijte smetanu a trochu zredukujte, osolte a nakonec vmíchejte posekanou pažitku.
6. Do omáčky je dobré taky nakonec přidat malinko na jemno nastrouhaného křenu.