Odebírejte nás na YouTube
Bublanina do koláčové formy
Piškotové nadýchané a jemné těsto s drobným ovocem. Oblíbený, snadný, rychlý a levný dezert našich babiček a prababiček.
Ingredience:
- 6 lžic polohrubé mouky
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- 300 g rybízu nebo jiného drobného ovoce
- 180 ml 31% smetany ke šlehání
- 3 ks vejce
- 1 ks vanilkového cukru
- 1/2 ks kypřicího prášku do pečiva
- koláčová forma o průměru 28 cm
- 2 lžíce hrubé mouky na vymazání
- 1 lžíci másla na vymazání
Postup:
- Oddělíme žloutky a bílky.
- Z bílků a špetičky soli vyšleháme pevný sníh.
- Ke žloutkům přidáme cukry a šleháme do pěny.
- Přidáme smetanu a opět chvilku šleháme.
- Pak přidáme rozpuštěné, vychladlé máslo, mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
- Stěrkou vyrovnáme do máslem vytřené a moukou vysypané koláčové formy.
- Ovoce dáme do misky (pokud máme zmrazené, nechápe jen částečně povolit), přidáme lžíci hrubé mouky a promícháme.
- Potom ovocem rozmístíme povrch bublaniny a dáme péci do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Pečeme dorůžova zhruba 30 minut.
- Po upečení bohatě pocukrujeme (tento krok je volitelný).