Bramborové krokety

Odebírejte nás na YouTube

Bramborové krokety

Usmažené bramborové krokety ve tvaru válečků, kuliček či malých placek.

Ingredience:

  • 800 g brambor
  • 2 ks celá vejce
  • 2 ks žloutky
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 šálku strouhanky
  • olej na smažení
  • muškátový květ (nemusí být)
  • sůl

 

Postup:

  1. Nejlépe den předem uvaříme očištěné brambory doměkka, scedíme je, oloupeme, prolisujeme do mísy a necháme vychladnout.
  2. K prolisovaným bramborám přidáme rozehřáté máslo, žloutky, strouhanku, sůl a případně špetku muškátového květu, směs dobře promícháme.
  3. Z bramborového těsta vytvarujeme válečky, krokety nebo malé placičky, obalujeme je v rozšlehaných vejcích, prosáté strouhance a ve fritéze nebo ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku je cca 8-10 minut smažíme dozlatova.
  4. Necháme je chvilku okapat na papírové utěrce a ihned podáváme nejlépe s domácím kečupem, nebo domácí majonézou.


Tip:

Těsto můžeme podle potřeby v druhém kroku různě dochucovat, například medvědím česnekem, pažitkou, nebo petrželkou.