Odebírejte nás na YouTube
Bramborová roláda se špenátem
Česká kuchyně se vyznačuje mnoha chutnými bramborovými jídly. Brambory jsou levné, z výživového hlediska hodnotné, zkuste také tento recept.
Ingredience (náplň):
- 400 g špenátu nebo medvědího česneku
- 50 g másla
- 50 g anglické slaniny
- 2-3 stroužky česneku
- sůl
Ingredience (těsto):
- 800 g vařených brambor
- 350 g polohrubé mouky
- sůl
- 2 celá vejce
Postup:
- Nejprve si připravíme špenát. Budeme ho potřebovat jako náplň do bramborové rolády. K plnění ho potřebujeme studený, proto ho vaříme jako první. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou malou cibuli do zlatova, přidáme pokrájené listy špenátu nebo špenátový protlak, osolíme, ochutíme česnekem a podusíme. Špenát můžeme nahradit medvědím česnekem, v tom případě vynecháme česnek. Hotový špenát nezahušťujeme, přidáme do něj 50 g slaniny a necháme vychladnout.
- Den předem vařené brambory oloupáme a na jemném struhadle nastrouháme nebo je prolisujeme. Přidáme 2 celá vejce, sůl a polohrubou mouku. Knedlíky z polohrubé mouky jsou jemnější, na tužší použijeme mouku hrubou. Ze všech přísad vypracujeme tužší těsto. Pokud nejde těsto vypracovat (např. příliš malá vejce), přidáme trochu studené vody.
- Hotové bramborové těsto rozdělíme na dva stejně velké díly. Každou část rozválíme na nepřilnavé podložce nebo pečicím papíru na obdélník. Nepodsypáváme moukou. Polovinu předem připravené a vychladlé špenátové náplně rozprostřeme na těsto podle obrázku (kraje necháme volné).
- Roládu opatrně a pevně balíme. Konce přimáčkneme k sobě a konec obdélníku spojíme se spodní vrstvou těsta. Nejlépe to jde prsty, stejně jako kdyby jsme si hráli s plastelínou. Pak válec vyválíme na podložce a jestliže se bojíme rozvaření, celý povrch rolády poprášíme škrobem. Roládu ihned vložíme do vařící vody a vaříme 25 minut. Voda musí být předem připravená, bramborové těsto se musí vařit hned po zpracování, stáním zřídne.
- Uvařenou roládu krájíme pomocí nože na plátky. Hodí se k pečené krkovici jako příloha. Další variantou je sypání bramborovo-špenátové rolády na sádle osmaženou cibulkou.