
Borůvkové knedlíky
Ovocné knedlíky plněné borůvkami, servírované přelité máslem, zdobené nastrouhaným tvarohem a cukrem.
Ingredience:
- 500 g borůvek
- 500 g hrubé mouky
- 120g měkkého tvarohu
- 40 g másla
- 2 ks žloutku
- 100 ml mléka
- 250 g tvrdého tvarohu
- 8 lžic moučkového cukru
- 8 lžic másla
Postup:
1. V misce utřeme změklé máslo se žloutky, přidáme měkký tvaroh a špetku soli.
2. Po částech přiléváme mléko a přisypáváme hrubou mouku, hmotu zpracováváme vařečkou tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké, vláčné těsto.
3. Těsto vyválíme na pomoučené ploše do tvaru válce, ten nakrájíme na stejně velké kousky, z nich tvoříme malé placičky.
4. Do středu každé placky poklademe vrchovatou lžíci opraných a důkladně okapaných borůvek, dobře je zabalíme, knedlíky v ruce vyválíme do kulata.
5. Připravené knedlíky vložíme do vroucí, mírně osolené vody a vaříme přibližně 8-10 minut (doba vaření závisí na velikosti knedlíků)
6. Uvařené knedlíky vytáhneme a propíchneme vidličkou.
7. Jednotlivé porce sypeme nastrouhaným tvarohem a cukrem, poléváme rozpuštěným máslem.
Poznámka:
Knedlíky můžeme zdobit i jiným druhem ovoce a přelévat ovocným sirupem.