Borůvkové knedlíky

Ovocné knedlíky plněné borůvkami, servírované přelité máslem, zdobené nastrouhaným tvarohem a cukrem.

Ingredience:

  • 500 g borůvek
  • 500 g hrubé mouky
  • 120g měkkého tvarohu
  • 40 g másla
  • 2 ks žloutku
  • 100 ml mléka
  • 250 g tvrdého tvarohu
  • 8 lžic moučkového cukru
  • 8 lžic másla

 

Postup:

1. V misce utřeme změklé máslo se žloutky, přidáme měkký tvaroh a špetku soli.
2. Po částech přiléváme mléko a přisypáváme hrubou mouku, hmotu zpracováváme vařečkou tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké, vláčné těsto.
3. Těsto vyválíme na pomoučené ploše do tvaru válce, ten nakrájíme na stejně velké kousky, z nich tvoříme malé placičky.
4. Do středu každé placky poklademe vrchovatou lžíci opraných a důkladně okapaných borůvek, dobře je zabalíme, knedlíky v ruce vyválíme do kulata.
5. Připravené knedlíky vložíme do vroucí, mírně osolené vody a vaříme přibližně 8-10 minut (doba vaření závisí na velikosti knedlíků)
6. Uvařené knedlíky vytáhneme a propíchneme vidličkou.
7. Jednotlivé porce sypeme nastrouhaným tvarohem a cukrem, poléváme rozpuštěným máslem.

 

Poznámka:

Knedlíky můžeme zdobit i jiným druhem ovoce a přelévat ovocným sirupem.