Odebírejte nás na YouTube
Bagel
Východoevropská a židovská specialita. Kulaté pečivo s otvorem. Je velice populární nejen v USA, ale i jinde na světě.
Ingredience:
- 500 g bílé pšeničné hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 1,5 lžíce cukru
- 1,5 lžičky soli
- 1/2 ks kostky kvasnic
- voda na uvaření
- tuk na potření plechu
Postup:
- Trochu mouky oddělíme, uděláme do ní důlek, nasypeme do něj rozdrobené kvasnice, ty zalijeme trochou teplé vody, kvásek necháme vzejít.
- Po 10-15 minutách k vzešlému kvásku zamícháme zbylé suroviny, vymícháme těsto, které necháme pod utěrkou nakynout na teplém místě.
- Z vykynutého těsta (mělo by zdvojnásobit svůj objem) tvoříme válečky, které spojíme do kroužku, ty přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme znovu vykynout.
- Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a necháme ji jen mírně probublávat, bagely vkládáme po 2-3 kusech pomocí děrované naběračky do vody a povaříme velmi krátce jen 30 až 35 sekund z každé strany, vaříme bez pokličky.
- Okapané bagely vyskládáme na plech potřený tukem a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C cca 15 minut dozlatova.