Odebírejte nás na YouTube
Arabský pita chléb
Jeden z mnoha receptů na arabský chléb, který se výborně hodí například k pečenému masu.
Ingredience:
- 1 kg hladké mouky
- 0,5 l vlažné vody
- 1 lžíce sušeného drozdi (10 g)
- 1 - 2 lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 0,5 lžičky cukru
Postup:
- Ve 250 ml vlažné vody rozmícháme droždí, cukr a necháme chvilku odstát. Mouku prosijeme, přidáme sůl, olivový olej, kvásek a zbytek vlažné vody. Zaděláme hladké těsto, které nelepí, dobře se s ním pracuje. Těsto ze všech stran i nádobu na kynutí ručně vymažeme trochou oleje, přikryjeme a necháme půl hodinky kynout.
- Z vykynutého těsta si utvoříme malé bochánky (z 1 kg mouky jich mám 16 ks). Já osobně těsto opatrně vyklopím na pracovní plochu, rukou uchopím část těsta a mezi palcem a ukazováčkem vytlačím požadovaný kousek, který ukroutím, zarovnám na bochánek a položím na plátno. Takto udělám všech 16 ks a přikryji druhým kusem plátna. Nechám 10 minut odpočívat.
- Poté si každý kousek rozválíme na placku asi 0,5 cm vysokou. Začínáme u toho bochánku, který jsme udělali jako první. Mouky na posypání pracovní desky není třeba, těsto nelepí.
- Remosku rozpálíme na vysokou teplotu. Položíme ji na plotýnku, kterou také zapneme, ovšem na minimum. Každou placku, začneme u té, kterou jsme rozváleli jako první, v ní zprudka (1 - 2 minuty) dozlatova upečeme (neobracíme). Při pečení se placka nafoukne. Vyndáme a necháme vychladnout. Na placku netlačíme, splaskne sama. Je možné upéct v troubě při maximální teplotě. Placky vkládáme na horký plech a v horní části trouby pečeme max. 2 minuty.