Žloutkové řezy

Jemný sladký dezert z listového těsta.

Ingredience (krém):

  • 600 ml mléka
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 sáčky vanilkového pudinku v prášku
  • 80 g moučkového cukru
  • 200 g másla

 

Ingredience (poleva a dokončení):

  • 4 lžíce rybízového (brusinkového) džemu
  • 100 g cukru moučka + 1 lžíce horké vody
  • 2 lžíce citronové šťávy + 1 lžíce rumu

 

Ingredience (ostatní):

  • 500 g listového těsta (nejlépe plátky)

 

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Těsto vyválejte na dva pláty 20 x 30 cm nebo na 4 pruhy 10 x 30 cm, vždy o síle 4–5 mm. Plech vypláchněte studenou vodou (těsto se tak lépe nafoukne a dobře listuje), přeneste na něj pláty a propíchejte je vidličkou. Pečte asi 20 minut dozlatova a nechte vychladnout na plechu.
  2. Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvařte pudink. Míchejte do vychladnutí, případné hrudky rozšlehejte elektrickým mixérem. Pak do něj postupně zašlehejte kousky změklého másla, cukr a vyšlehejte hladký krém (viz Tipy & triky).
  3. Krémem potřete polovinu upečených plátů a překryjte zbylými. Zatižte prkénkem a dejte na 2 hodiny do chladničky.
  4. Na polevu třete prosátý moučkový cukr s horkou vodou, citronovou šťávou a rumem dohladka. Připravený zákusek potřete džemem, pak ledovou polevou a až po úplném ztuhnutí nakrájejte na řezy.